Accident de masina. Ce se intampla cu pasagerul?

Dacă in urma unui accident rutier o persoana sufera  vătămări corporale cu leziuni usoare, în calitate de pasager al unei masini implicata intr-un accident de circulatie, trebuie prezentata cererea de despăgubire către compania autovehiculului în care a-ți călătorit. Compania de asigurare va putea acorda plata prejudiciului  în termen de 90 de zile in contitiile in care suma este până la limita sumei minime legale. Compania care a efectuat despăgubirea va reclama contra companiei de asigurări responsabile de accident.

În cazul în care prejudiciul depășește acoperirea minimă legală, persoana implicata are dreptul de a solicita diferenta  de la compania responsabilă, cu condiția ca aceasta din urmă să fie asigurată pentru o acoperire mai mare decât acoperirea minimă legală.

Cum funcționează compensarea daunelor cauzate de accidentele rutiere

Cum funcționează compensarea accidentului rutier? Cum se calculeaza? Iată cum să procedați in toate cazurile in care exista a treia persoana ( pasager) care a suferit leziuni. Despăgubirea pagubelor în urma unui accident rutier este suma plătită de societatea asiguratului atunci când aceasta din urmă este implicată într-un accident și răspunde de prejudiciul cauzat terților. Desigur, soluționarea accidentului nu este nici imediată, nici automată, dar este necesar să se constate dinamica accidentului și să se efectueze o serie de investigații. În plus, există diverse cazuri care trebuie luate în considerare în aceste circumstanțe, de la neglijență contributivă la diferitele metode de compensare, adică cea obișnuită și directă cu societatea d e asigurari.  Sa vedem cum se despagubesc pagubele accidentate rutiere si gestionarea fazelor urmatoare accidentului. 

Ce este compensarea pentru un accident rutier

Despăgubirea pentru un accident rutier reprezintă rambursarea daunelor suferite de persoana vătămată în urma unui accident, de exemplu coliziunea unui autoturism de către un șofer care conduce un vehicul asigurat. De altfel, pentru a circula pe drum, este obligatorie incheierea unei polite RCA, acoperirea de asigurare de raspundere civila pentru autovehicule.

Asigurarea obligatorie acoperă daunele cauzate terților, fie ele persoane sau obiecte, în limita sumei maxime stabilite prin contract. În Italia, suma minimă a plafonului este egală cu 6,070 milioane euro pentru pagubele cauzate persoanelor, în timp ce pentru pagubele materiale există un prag de acoperire de nu mai puțin de 1,22 milioane euro, deși este posibil să se solicite și limite maxime mai mari.

Pierderea supusă despăgubirii este reprezentată de toate evenimentele acoperite de poliță; totuși, în unele cazuri societatea poate acționa împotriva asiguratului făcând uz de dreptul la despăgubire. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, în cazul accidentelor cauzate de un șofer care conducea în stare de ebrietate, sau sub influenta  drogurilor cu excepția cazului în care a fost semnată garanția opțională de renunțare la despăgubiri.

În orice caz, în urma unui accident rutier este indicat să se completeze declarația de comun acord , adică formularul CAI ( valabil in Italia ) Ulterior, este necesară raportarea accidentului la societatea de asigurări, inițiind toate activitățile care conduc la plata  prejudiciului de către asigurator.

Despăgubiri pentru daunele accidentate rutiere: cum se calculeaza ?

În cazul unui accident rutier există diverse opțiuni pentru obținerea despăgubirilor. Procedura obișnuită presupune transmiterea cererii de despăgubire către casa de asigurări a persoanei responsabile de accident, atât pentru prejudiciul suferit de vehicul, cât și pentru eventualele vătămări fizice suferite.

In anumite circumstante este obligatoriu sa apelezi la procedura de compensare directa, prin care firma persoanei care a provocat accidentul  despagubeste partea vatamata.  Compensarea directă se aplică numai în prezența unor condiții specifice:

• accident între doar două vehicule;
• autoturisme cu numere de înmatriculare identificate;
• vehicule inmatriculate si asigurate in Italia• impact  direct  între cele două autoturisme implicate;
• orice vătămare fizică a șoferilor în limita a 9% din handicap.

Despăgubirea directă este o procedură mai simplă și mai rapidă, deoarece este posibil să vă contactați compania și în unele cazuri timpul  de așteptare pentru decontare sunt mai scurti.

Despăgubirea obișnuită, pe de altă parte, este o procedură mai complexă, cu termene în general mai lungi și necesitatea interacțiunii cu compania celeilalte părți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *